Muziek smaken

Muziek

Muziek doet iets met mensen. Je wordt er rustig van of het geeft juist energie. Ook is het een manier om je gevoelens te uiten. bijvoorbeeld melancholische muziek als je droevig bent. Of juist feestmuziek als jouw team gewonnen heeft. 

Muziek bindt mensen en creeërt een groepsgevoel. Sommige mensen identificeren zich zo met hun muziek dat zij dat uiten in hun kledingkeuze en haardracht. Een  bekend voorbeeld hiervan zijn de gabbers in de jaren 90. 

Bij muziek draait het om het horen. Dit in tegenstelling tot andere kunstvormen als theater en film waarbij het ook gaat om wat je ziet. Probeer maar eens een film op de radio uit te zenden. 

Er zijn verschillende instrumenten om muziek te maken. Zo heb je slaginstrumenten als de pauk en de xilofoon, blaasinstrumenten zoals een trombone of een hobo en snaarinstrumenten als de viool en de piano. Ook de stem kan gebruikt worden als muziekinstrument. Tegenwoordig wordt ook vaak muziek gemaakt door middel van computers. Sommige mensen vinden dit een achteruitgang omdat ze van mening zijn dat muziek gemaakt moet worden met echte instrumenten. 

Bekende muziekstijlen zijn: Pop, Rock, Blues, Jazz, Dance en Klassiek. Ook is er muziek die behoort bij een bepaalde cultuur, de zogenaamde wereldmuziek.

 

Links