Algemene links

Achtergrond: Succesfactoren Chinese internetmarkt ontrafeld

Met meer dan een half miljard internetters is China verreweg de grootse internetmarkt ter wereld. Binnenlandse spelers maken er de dienst uit. Chinese internetbedrijven blinken niet uit in creativiteit, maar verslaan westerse concurrenten wel op basis van executie en hun kennis van de lokale Chinese markt.

Stap in Shanghai in een willekeurige metro en je ziet overal om je heen tientallen Chinezen die naar hun mobieltje, iPad, PSP of elektronische boek turen. Ze lezen nieuws, spelen een game, chatten met vrienden of microbloggen. Overal in de stad is een datanetwerk beschikbaar, hetzij via derde generatie mobiele telefonienetwerken of via het alom in de stad aanwezig WiFi-signaal door de omvorming van alle telefooncellen in draadloze hotspots.

Chinezen houden van beeldschermen. In de taxi, in de lift, in de metrobuis, aan de gevel van winkelcentra, in bussen en treinen en zelfs in bushaltes. In heel Shanghai schreeuwen de reclame en informatieve boodschappen om aandacht. “China is een multiscreen-maatschappij”, zegt Dick van Motman, directeur van reclamebureau DDB China. “Ze hebben totaal geen angst voor technologie. Integendeel, ze houden van experimenteren.”

China telt volgens het overheidsbureau China Internet Network Information Center (CNNIC) inmiddels 513 miljoen internetgebruikers en is daarmee verreweg de grootse internetmarkt ter wereld en ruim twee keer zo groot als die van de Verenigde Staten. Afgelopen jaar alleen al gingen bijna 56 miljoen Chinezen voor het eerst online. Dat is meer dan de gehele bevolking van Spanje. En er is nog voldoende groeipotentieel, want de totale internetpenetratie ligt nog steeds op slechts 38 procent. Een stuk lager dan die in de VS (80 procent) en Japan (70 procent).

Lees de rest op de website van Emerce

 

Een internet is een netwerk van computernetwerken (zie ook intranet en extranet). Een computernetwerk is over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw, een beperking die opgeheven wordt door een internet. Om een internet goed te laten werken is het nodig om afspraken te maken over protocollen. Een bijna universeel gebruikt protocol is het zogenaamde Internetprotocol (IP). Computers in verschillende computernetwerken kunnen dankzij die afspraken met elkaar communiceren.

Percentages internetgebruikers per land in 2007

Het internet is de benaming voor een zeer groot, de hele aarde omspannend openbaar netwerk van computernetwerken, waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force. De oorsprong van het internet is terug te voeren tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gestart netwerk van universiteitsnetwerken dat later ook militaire netwerken met elkaar verbond. Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.

In het dagelijkse spraakgebruik wordt met internet vaak het World Wide Web bedoeld, maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, VoIP, FTP en Usenet.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Internet

Linkpartners:

Feestjes

Neem contact met ons op