Senioren en ouderen

Senioren

De mensen worden steeds ouder. Gemiddeld genomen is de afgelopen 150 jaar onze levensverwachting elke 10 jaar gemiddeld 2,5 jaar omhoog gegaan.

In Nederland worden de mannen gemiddeld 78,5 jaar oud en de vrouwen  worden 82,5 jaar oud. Na Zweden is Nederland het tweede in land Europa voor wat betreft de hoogste gemiddelde levensverwachting. De verwachting is dat de gemiddelde leeftijd nog verder gaat stijgen. Zo worden mannen in 2030 gemiddeld 81,1 jaar oud zullen worden en de Nederlandse vrouwen gemiddeld 85,3 jaar. Dit komt onder andere door de goede medische zorg en verbeterde leefomstandigheden.

Dit heeft heeft natuurlijk gevolgen voor de pensioenen, de kosten in de gezondheidszorg en ruimtegebruik. Mensen krijgen immers langer pensioen en blijven langer in hun huis wonen. Het zal daarom een hele opgave zijn om de vergrijzing in goede banen te leiden.

Maar de ouder wordende mens is ook een groeimarkt voor bedrijven. Zo komen er steeds meer producten op de markt die gericht zijn op de ouderen. Je kunt dan denken aan seniorenreizen, die meer inhouden dan het bekende reisje langs de Rijn. Of hulpmiddelen zodat mensen langer thuis kunnen wonen.

 

Links